Hvad er paradentose?
Tandkødsbetændelse og parodentose er en infektionssygdom og blandt de hyppigst forekommende sygdomme hos mennesket. Efter 40 års alderen er parodentose den hyppigste årsag til at man mister tænderne.
Parodentose kan sjældent ses med det blotte øje og giver sjældent symptomer. Derfor er det vigtigt, at man får målt tandkødslommernes dybde når man får et eftersyn hos tandlægen/tandplejeren. Hvis tandkødslommerne er mere end 3 mm dybe er der tale om begyndende parodentose.
Du har særlig risiko for at udvikle parodontitis, hvis du:
- Ryger
- Er arveligt disponeret
- Har dårlig mundhygiejne
- Har systemiske sygdomme, fx diabetes
- Har nedsat immunforsvar
- Lider af stress
Behandlingen
Parodentose behandles af tandplejer og tandlæge. Tandplejeren har en uddannelse specielt målrettet diagnosticering og behandling af parodentose.
Formålet med parodentosebehandling er enten at standse sygdommen så den ikke udvikles yderligere eller helt at fjerne sygdommen.
Behandlingen af parodentose vil oftest være rensninger af tandkødslommerne(pocherne) 3-4 gange årligt, samt instruktion i intensiv daglig renholdelse af tænderne med både tandbørste og mellemrumsbørster/tandtråd. En god mundhygiejne er vigtig når man skal bekæmpe parodontitis.
I en del tilfælde kan en operativ behandling af tandkødet også komme på tale.
Hvis man ikke modtager behandling vil tænderne på sigt blive løse og falde ud.
Tandklinikken Ravn har 3 tandplejere som sammen med din tandlæge kan vurdere og behandle din parodentose.
Vores tandlæger Nadja Roed Bruhn og Eva Stoltze har taget en diplom uddannelse i parodentose i 2018 og er derfor helt opdateret på behandling af sygdommen, det er også dem der udfører parodontosekirurgi hvis der er behov for dette.